КУД Степино коло

KUD "Stepino kolo" Stepanovićevo

Најновије вести о КУД „Степино коло“ можете погледати овде.
Такође нас можете пронаћи и на FB.

ИСТОРИЈАТ

Након Другог светског рата се основао КУД „Слободан Митров Данко“ у оквиру којег је била драмска секција коју је водио мештанин Васо Колак. Друштво је остварило многобројне наступе и успехе од којих је вредно помена друго место на првенству Војводине. Одласком Васе Колака КУД престаје да постоји, али се 1952. године опет активира. Након тога су културне активности више пута оживљаване и гашене и углавном су се сводиле на фолклор.

1991. године, на иницијативу Вељка Контића и уз помоћ групе родитеља формира се КУД „Степино коло“. Изабран је Савет КУД-а који је бројио 9 чланова са Вељком Контићем као председником.

Друштво је у почетку бројало 120 чланова. Постигнути су многобројни успеси, као што су пласмани на Покрајинске смотре фолклора (4 године узастопно) где се 3 пута освајају Златне плакете и једном Бронзана.
Друштво је често гостовало и имало наступе широм Србије и неговало је праксу размене гостовања са другим културно-уметничким друштвима.
Велики успех је постигнут 1994. када је КУД „Степино коло“ био једини представник Србије на првом међународном фестивају дечјег фолклора у граду Силистра у Бугарској. 1995. године је у Степановићеву организован Међународни фестивал фолклора уз учешће више друштава из Србије, као и из других држава региона. Након тога су уследила и међународна гостовања КУД-а „Степино коло“ у Грчкој и у Бугарској.

Велики успеси су постигнути за време рада познатог кореографа Милорада Лонића, који се у друштву задржао три године. 2000. године на место кореографа долази такође способан и успешан кореограф Владислав Бабијановић, који се на месту кореографа налази и данас.
2007. г. на место Председника КУД-а уместо Вељка Контића долази Борислав Бига, који и данас обавља ту функцију.

 

 

 

Подели
© Степановићево 2011 | Сва права задржана | Дизајн и развој - Новица Контић